បច្ចេកទេសដាំដុះ និង ការជ្រើសរើសពូជម្ទេសហាវ៉ៃ
ជាទូទៅម្ទេសហាវ៉ៃ ជាដំណាំដែលមានអាយុកាលលូតលាស់វែង ហើយក៏ជាប្រភេទដំណាំដែលឆាប់ទទួលរងនូវកត្តាចង្រៃផ្សេងៗពីធម្មជាតិ ដូចជាជម្ងឺ សត្វល្អិត និងបំរែបំរួលអាកាសធាតុ។ គោលបំណងយ៉ាងសំខាន់នៃការជ្រើសរើសពូជ គឺការយល់ដឹងអោយបានច្បាស់ពីប្រភពរបស់ពូជ ព្រោះពូជមានពីរប្រភេទ:
- ប្រភេទពូជលូតលាស់តំបន់ត្រជាក់វាលូតលាស់បានក្នុងលក្ខណ្ឌអាកាសធាតុត្រជាក់ ពូជនេះច្រើនមកពីទ្វីបអឺរ៉ុប ដូចជា បារាំង សហរដ្ឋអាមេរិក ហូឡង់ កាណាដា ហើយភាគច្រើនជាប្រភេទពូជធ្ងន់។
- ប្រភេទពូជលូតលាស់ក្នុងតំបន់ក្តៅមធ្យម វាលូតលាស់បានក្នុងលក្ខណ្ឌអាកាសធាតុក្តៅ ពូជនេះភាគច្រើនមកពីប្រទេសចិន ជប៉ុន កូរ៉េ។ ពូជដែលសមស្របសំរាប់ធ្វើការដាំដុះ គឺជាពូជដែលបន្សាំល្អទៅនិងលក្ខខណ្ឌតំបន់ ធន់ទ្រាំជម្ងឺ សត្វល្អិត ទទួលទិន្នផលខ្ពស់សមស្របទៅនិងទីផ្សារ។ មានពូជជាច្រើនដែលដាំដុះបានក្នុងលក្ខណ្ឌនៃប្រទេសកម្ពុជាដូចជា:
- មកពីក្រុមហ៊ុន Royal Sluis នៃប្រទេសហូឡង់ឈ្មោះពូជ Sirono F, Culunet F, Pueblo F
- មកពីក្រុមហ៊ុន Hung Nong Seed នៃប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូងឈ្មោះពូជ Oriental Glory F, Hung Nong ACE F
- មកពីក្រុមហ៊ុន Known-you Seed នៃប្រទេសតៃវ៉ាន់ឈ្មោះពូជ 412 Beauty Bell F ដែលធន់ទ្រាំទៅនិងជំងឺ Tobaco Monder Virus
- មកពីក្រុមហ៊ុន Takii Seed នៃប្រទេសជប៉ុនឈ្មោះពូជ Wonder Bell F និង ពូជមកពីអាមេរិកឈ្មោះ California Wonder
- មកពីក្រុមហ៊ុន Chai Tai នៃប្រទេសថៃដែលកំពុងលក់ក្នុងទីផ្សារកម្ពុជាច្រើនជាងគេ ពូជនេះល្អជាមធ្យម គ្រាប់វាមានតំលៃថោកជាងពូជនានា។
ប្រភពៈ "ម្ទេសហាវ៉ៃ" របស់នាយកដ្ឋានផ្សព្វផ្សាយកសិកម្ម នៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង នេសាទ។ គំរោងឥណទានកម្មវិធី ធនាគារ អភិវឌ្ឍន៍អាស៊ី
 
